Posted by on január 25, 2019

Mi a pályaorientáció?

Útbaigazítás a munka világa felé (a munka világában).

Na, de kezdjük az elején.

Kisgyermekkorunktól kezdődően alakulnak a képességeink: fejlődik motoros készségünk (kézügyességünk), verbalitásunk (szóbeli kifejezőkészségünk), intellektuális, értelmi képességünk (matematikai-logikai gondolkodásunk) s nem utolsó sorban érzelmi intelligenciánk (otthonosan mozgunk az érzelmek világában: az önkifejezés, az empátia gyakorlásában).

Ahogy fejlődünk fizikailag, pszichikailag és szellemileg, láthatóvá válnak azok a készségek, amelyek meghatározzák azt, hogy a munkavégzés mely területein tudnánk szakmailag elképzelni magunkat. Nagyon fontos továbbá az is, hogy szeressük azt a munkát, amit végezni fogunk: azok az értékek, melyek fontosan számunkra, meglegyenek a munkában. Például vannak olyan tényezők, melyek bizonyos embereknek fontosabbak, míg másoknál egyéb jelenti a prioritást. Ilyen lehet: az anyagi juttatások, a szabadidő, a környezet, a csapatban való munka, stb.

A pályaorientációs tanácsadás (ami lehet egyéni foglalkozás, vagy csoportos) abban segít, hogy azok a készségek, melyek alkalmassá tesznek bennünket egy adott munka elvégzéséhez, az egyén számára is láthatóvá váljanak. Korábbi tapasztalatokra hívjuk fel a figyelmet, ezekről beszélgetünk, kérdések mentén haladunk, ugyanakkor tesztek és kérdőívek is segítenek.

A továbbtanulás lehetőségeiről is szólunk: arról, hogy milyen képzési  lehetőség lenne alkalmas a továbbtanuláshoz, figyelembe véve az egyén érdeklődését, képességeit, személyes igényeit.

A tanácsadás kapcsán azokról a területekről is beszélünk, amelyeken az egyén fejlődni szeretne (például kommunikációs készségek vagy, szociális készségek terén, esetleg nyelvtudását szeretné bővíteni) és útmutatást kaphat ahhoz, hogy ezeket milyen úton tudja elsajátítani.

Levonhatjuk azt a következtetést, hogy a pályaorientáció lényegében gyermekkortól része az életünknek. Tulajdonképpen az önismerettel együtt pályaorientáció történik velünk, bennünk. Amennyiben külső szempontot is igénybe veszünk, vagyis egy szakembert vonunk be a folyamatba (ami jóval hatékonyabbá teheti a történést) akkor pályaorientációs tanácsadásban veszünk részt. A pályaorientációs tanácsadás megkönnyítheti a döntésünket a munkavállalás területén.

Ajánlom mindenkinek.

Kovács Márta, iskolai tanácsadó
Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ
kovacsmarta222@gmail.com