Posted by on április 4, 2018

Ne engedje önéletrajzát feladatok és kötelezettségek unalmas listájává válni. Emelje ki eredményeit és mutassa meg a munkaerő-toborzással foglalkozó szakembereknek, hogyan éri el azokat.

Amennyiben szeretné vonzóvá tenni önéletrajzát a munkaerő-toborzással foglalkozó szakemberek számára, és növelni esélyeit a nagyobb tapasztalattal rendelkező jelentkezőkkel szemben, akkor az eredményeinek – függetlenül attól, mennyire nagyok vagy kicsik – központi helyen kell szerepelniük.

Mi számít eredménynek?

Mi az, amire a legbüszkébb szakmai életében? Nem baj, ha nem termelt egymilliós bevételt – egyszerűbb dolgokra is büszke lehet, például arra, hogy leküzdött valamilyen újdonság megtanulására irányuló személyes kihívást, vagy innovatív módon hozzájárult a munkahelyi kiadások csökkentéséhez.

Mindenki elér kisebb sikereket szakmai életében. Ha nem biztos abban, mit kellene ide sorolnia, segíthet ha régi kollégákkal beszél, vagy átolvassa a korábbi munkahelyi értékeléseit. Az eredményei nem kell, hogy rendkívül kiemelkedőek legyenek; mindössze azt kell mutatniuk, hogy ön magabiztos, tudja azt, hogy munkája milyen módokon lehet hatással a vállalkozásra és hogy az eredményekre összpontosít.

Természetesen emellett fel fogja sorolni az eddigi munka- és feladatköreit az önéletrajzában, de ha az eredményeire fókuszál, akkor egyszerűen előrébb van egy lépéssel. Ha minden feladatköréhez hozzáteszi az eredményeket, megmutathatja, hogy nem csak munkaköröket és feladatokat látott el – felelősséget vállalt, jól teljesítette a feladatokat, és pozitív hatásokat ért el, amelyekkel segített másoknak.

Nem kell továbbá, hogy saját kezdeményezésű munka legyen – ha felkérték egy projektre, amit szívesen elfogadott, időben elvégzett és elérte – vagy felülmúlta – a kívánt eredményeket, akkor ez mindenképpen sikernek számít.

Gondolkodjon abban, hogy mi az, amit egy munkáltató az új munkaerőtől szeretne. Ha megmutatja azt, amit más munkáltató számára elért, akkor azt is megmutatja, hogy náluk is nagy dolgok elérésére képes.

Használjon adatokat

Eredményei bemutatásának legjobb módja önéletrajzában, ha megpróbálja számszerűsíteni azokat valamilyen formában. Használjon tényeket, ábrákat és adatokat annak érdekében, hogy elmagyarázza, mit végzett és ha lehetséges, azt, hogy ez milyen változást eredményezett. Például elmagyarázhatja hogyan csökkentette a költségeket, növelte az eladásokat, vagy hogyan tett egy folyamatot hatékonyabbá.

Gondoljon minden egyes eredményére úgy, mint egy rövid történetre. Mutassa be a projektet vagy feladatot és mondja el milyen készségeket használt és milyen konkrét intézkedéseket alkalmazott. Ezután következik a fontos rész: fejtse ki, milyen hasznot termelt a cégnek a munkája eredményével. Említse meg azt is, hogy milyen tapasztalattal lett gazdagabb; a munkáltatók azt akarják látni, hogy szakmailag is fejlődött.

Teljesen elfogadható, ha az eredményeit egy külön „kiemelt” bekezdésben összesíti, az önéletrajz felső részén. Ebben a részben felsorolhatja az elnyert díjakat, megszerzett képesítéseket és szakmai előrelépéseket.

Végül, ne feledje, hogy az önéletrajza csak az első lépés, tehát nem szükséges túl sok részletet elárulnia – arra lesz lehetősége az interjú során. Önéletrajza legyen mindig az adott jelentkezésre testreszabott, érdekes és figyelemfelkeltő, így a munkáltató nagyobb eséllyel fogja behívni, hogy többet is elmondhasson magáról.

Forrás: https://ec.europa.eu/eures/