Posted by on január 31, 2018

A megpályázott állástípustól függően előfordul, hogy a munkáltató előbb valamilyen benyomást szeretne kapni a jelöltekről, és csak utána mérlegeli a készségeket és tapasztalatokat. Miért ne csatolna egy videós önéletrajzot a hagyományosabb változat mellé? Ha ezt testhezálló megoldásnak érzi, akkor olvassa el a szakértő tanácsait arról, hogy mikor érdemes videós önéletrajzot küldeni, és mit kell figyelembe vennie az elkészítésekor.

Az, hogy érdemes-e videós önéletrajzot használnia, egyrészt Öntől, másrészt a kiszemelt állástípustól függ. Az Egyesült Királyságban megjelenő Guardian napilap egy közelmúltbeli cikkében Simon Thompsont, a VideoRecruit cég vezérigazgatóját idézte. Szerinte a videós önéletrajz bármikor használható, ha az ember jó benyomást akar tenni a munkáltatóra. „Ha valaki időt szán a videós önéletrajz elkészítésére, már önmagában ezzel bizonyítja a munkáltató felé, hogy kész plusz erőfeszítéseket tenni a siker érdekében.”

Hogyan kell jó videós önéletrajzot készíteni?

A hagyományos önéletrajztól eltérően a videós önéletrajz formátumára nem vonatkoznak szabályok. Ez a szabadság egyszerre lehet felszabadító és problémás. A szakértők abban egyetértenek, hogy a videoklipnek 1–3 percesnek kell lennie. Elizabeth Bacchus, a The Successful CV Company karrier-tanácsadója és alapítója szerint nagyon sokat el lehet mondani 60–120 másodpercben.

„Mindenekelőtt mutatkozzon be, mondja el, hogy miért Ön a megfelelő ember a megfelelő állásra, és tartsa szem előtt, hogy csak néhány másodperce van a meggyőzésre” – mondja a tanácsadó. Fontos, hogy a végén ne felejtse el ezt a mondatot: „Köszönöm, hogy időt szánt az önéletrajzom elolvasására”. A videó valójában arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a vele együtt elküldött klasszikus önéletrajzra.

A megjelenést komolyan kell venni. Valószínűleg azt az öltözéket érdemes viselni, amit az adott cégnél egy valódi állásinterjúra is felvenne, ha tehát úgy tűnik, hogy a laza eleganciát várják el, öltözzön ennek megfelelően.

Magabiztos, kiegyensúlyozott személyiségnek kell mutatnia magát, ezért néhány felvétel erejéig gyakorolja a filmezést, és ezeket nézze meg alaposan, hogy elégedett-e a saját hatásával. A felvételeket pár barátjának is megmutathatja, akik őszintén megmondják, hogy a várt benyomást kelti-e.

Mitől lesz rossz egy videó?

Hiba lehet, ha a kamera látószögén kívül eső jegyzeteket olvassa fel, mivel így nem az interjúztatóra fog nézni, ettől pedig az illetőnek hamar elmegy a kedve. Arra is ügyeljen, hogy a filmezéshez használt környezet a legjobb színben tüntesse fel – nézze meg, milyen poszterek vagy képek vannak a háttérben. Rend van a lakásban? Ha otthon készíti a filmet, ezzel az interjúztatót behívja a lakásába, tehát képzelje el, mit látna, ha tényleg bejönne az ajtón.

Ezt tényleg használják, vagy csak múló divat?

A 2009-ben indult Meet The Real Me weboldal az álláskeresőket segíti a videós önéletrajz elkészítésében és megosztásában, és eddig már több mint 10 000 jelöltnek segített felvenni a videós önéletrajzát – olvasható a Guardian cikkében. Marc Fels, az oldal tulajdonosa szerint ez nagyrészt a webkamerák és a szélessávú internet elterjedt használatának köszönhető.

A 2012-ben alakult VideoRecruit cégnél videóval együtt és anélkül is fel lehet tölteni a profilt. A felvétellel együtt feltöltött önéletrajzokra azonban átlagosan 7,6-szor többen kattintanak rá. „Az embereket kíváncsivá teszi a videós önéletrajz, mert új dolog, és vizuálisan kommunikatívabb, mint az írott önéletrajz” – állítja Simon.

Ha tehát úgy gondolja, hogy az elnyerni kívánt állásnál nagy hangsúly van azon, hogyan boldogul idegen emberekkel, mennyire kreatív és milyenek a kommunikációs készségei, miért ne próbálná ki? Szánja rá az időt, mert lehet, hogy az önéletrajza éppen ettől fog felkerülni a munkáltató listájára.

Forrás: https://ec.europa.eu/eures/