Posted by on január 29, 2018

A kis- és középvállalkozások vagy ismertebb nevükön kkv-k Európa jelenlegi és jövőbeni prosperitásának szerves tényezői.

Az Európai Bizottság a 2015-2016-ra vonatkozó éves jelentésében megállapította, hogy Európában 100 vállalkozásból 99 kkv és hogy e kkv-k együttesen az európai munkaerő kétharmadát foglalkoztatják. Erre tekintettel nyilvánvaló, hogy miért a kkv-k állnak a Bizottság által kínált számos támogatási program és finanszírozási lehetőség középpontjában. A kkv-támogató eszköz ezen a területen kulcsfontosságú szereplő és az alábbi cikk közelebbről megvizsgálja, hogy az említett eszköz mivel jár.

Mi az a kkv-támogató eszköz?

Horizon 2020 részeként a kkv-támogató eszköz a nagy potenciállal rendelkező kkv-kat segíti abban, hogy olyan új innovatív projekteket dolgozzanak ki, amelyek révén e kkv-k Európán belül és annak területén kívül is növekedhetnek. A sikeresen pályázó kkv-k finanszírozásban részesülnek és a beruházásuk megtérülési ideje lerövidül, javul az innovációs képességük, világszínvonalú üzleti tanácsadást kapnak és gyorsabban növekednek.

Mit sikerült eddig elérnie az eszköznek?

Az első három évben a kkv-támogató eszköz keretében 882 millió eurót meghaladó összegű finanszírozás nyújtására és közel 2500 kkv támogatására került sor. Az eszköz végső célja, hogy a Horizon 2020 lezárulásáig 7500 kkv-t részesítsen támogatásban.

Hogyan működik az eszköz?

A kkv-támogató eszköz három fázisból áll és a kkv-knek ajánlott a pályázást az 1-es fázissal kezdeniük:

  • fázis: Koncepció és megvalósíthatóság felmérése – Ötlettől a koncepcióig (6 hónap). Ebben a fázisban a kkv elkészít egy kezdeti üzleti javaslatot és az EU annak megvalósíthatóságával kapcsolatban megvalósíthatósági vizsgálatot végez. A finanszírozás rendelkezésre álló összege 50 000 euró.
  • fázis: Bemutatás, piaci elterjesztés és K+F – Koncepciótól a piaci érettségig (1-2 év). Ebben a fázisban a kkv innovációs tevékenységek révén folytatja javaslatának kidolgozását és részletesebb üzleti tervet készít. A finanszírozás rendelkezésre álló összege 0,5 millió euró és 2,5 millió euró között van.
  • fázis: Vállalkozás gyorsítási és támogatási szolgáltatások – Felkészülés a piaci bevezetésre. A befejező fázisban a kkv-k a képzést is magában foglaló vállalkozás gyorsítási támogatást kapnak, amikor megkezdik projektjüket és azt forgalmazható termékké alakítják. Ebben a fázisban további közvetlen támogatás nem áll rendelkezésre.

Ki pályázhat az eszközre?

Az egyes profitorientált kkv-k vagy a profitorientált kkv-kból álló konzorcium pályázhat támogatásra a kkv-támogató eszköz keretén belül. A kkv-knak nagy növekedési és innovációs potenciállal, valamint erős világméretű ambíciókkal kell rendelkezniük. Valamennyi pályázónak az EU 28 tagállamának valamelyikében vagy a Horizon 2020-hoz társult országban kell jogszerűen letelepedettnek lennie.

Forrás: https://ec.europa.eu/eures/