Posted by on január 31, 2018

Ön megkapta az elfogadó nyilatkozatot (vagy e-mailt). Tudja, hogy mikor és hol kell kezdenie. Online megnézte az új munkahelyét, hogy tudja, mivel áll szemben. Mi a következő lépés? Itt az idő, hogy megtudja, mitől lesz a szakiskolai gyakorlata vagy szakmai gyakorlata igazán sikeres!

Tegyen jó első benyomást!

Ez a könyvben szereplő legalapvetőbb tanács, ettől még azonban nem válik kevésbé fontossá. Az első benyomás azonnali és időbe telik azon változtatni, ezért gondoskodjon arról, hogy készen áll jó benyomás kialakítására.

Gondolja végig, milyen ruhát visel – megfelelő-e az az Ön munkahelyére? Az individualizmus nagyszerű a magánéletben, azonban nem biztos, hogy a kollégái és a vezetőség ezt várja el. Gondolja végig a reggeli rutinját – van elég ideje arra, hogy minden szükséges dolgot elvégezzen? Semmi nem jelzi jobban a nemtörődömséget, mint a munkából való elkésés. Az ilyen dolgokat tartsa észben és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy szakiskolai gyakorlatát vagy szakmai gyakorlatát megfelelően kezdje meg.

Tanuljon másoktól!

Előfordulhat, hogy mentort vagy olyan főnököt kap, aki végigvezeti Önt a szakiskolai gyakorlaton vagy szakmai gyakorlaton. Előfordulhat, hogy olyan csapat része lesz, amelynek tagjai e szerepet megosztják egymás között. Függetlenül attól, hogy mi is a helyzet, kollégái aranybányát jelentenek nem csak a munkához való közelítéssel kapcsolatos ismeretek megszerzésében, hanem az elvárt munkahelyi viselkedés megértésében is. Kövesse a kollégái által mutatott példát és akkor nem hibázhat.

Ossza be az idejét hatékonyan!

Előfordulhat, hogy szakiskolai gyakorlata vagy szakmai gyakorlata tanulást és munkát is magában foglal. Amennyiben ez a helyzet, egészséges egyensúlyt kell teremtenie a tanulás és a munka között. Ne koncentráljon egyikre se annyira, hogy az a másik rovására menjen – mindkettő egyaránt fontos és szerepet játszik a jövőjében. Jó ötlet lehet, ha olyan naplót vagy határidőnaplót tart magánál (akár a mobilján, akár tárgyi formában), amelyet az idejének tervezésére és nyomon követésére tud használni. Munkahelyének mindezekben segítenie kell Önt, ezért gondoskodjon arról, hogy a kollégáit mindig tájékoztatja.

Mutassa ki lelkesedését!

Mindegy, hogy milyen vállalkozáshoz csatlakozik, fontos, hogy pozitív hozzáállást mutasson, valamint azt, hogy bármely kínálkozó feladatban szívesen részt vesz függetlenül attól, hogy az szerepel-e a munkaköri leírásában. Ezzel nem csupán a kollégáira gyakorol benyomást; hanem ez azt is eredményezheti, hogy a jövőben érdekesebb projektekben is részt vehet. Tehát mindig mosolyogjon, még akkor is, ha ideges és ne féljen megosztani a gondolatait és ötleteit, amennyiben az helyénvaló. A csapatban való részvétel teljes egészében az együttműködésről szól és az Ön véleménye ugyanolyan fontos, mint bárki másé!

Találja meg a saját ritmusát!

Mindenki más munkatempóban dolgozik és amíg Ön a munkát magas színvonalon és határidőben elvégzi, nincs gond: mindannyian a magunk sajátos módján közelítjük meg a feladatokat. Fontos felfedezni azt, hogy az Ön esetében mi az, ami működik és ne érezzen feszültséget amiatt, hogy sietnie kell vagy, hogy túl sokat vállal magára. Mentorának, főnökének vagy kollégáinak segíteniük kell Önt a saját munkavégzési stílusának kialakításában és annak biztosításában, hogy ez megfelel a vállalkozás szükségleteinek. Ha pedig bármikor úgy érzi, hogy túl sokat vállal, beszélje meg ezt velük: végül is ezért vannak ott!

Most már tehát tudja: ezek a legjobb tippeink arra, hogy az új szakiskolai gyakorlata vagy szakmai gyakorlata során megtalálja a helyét. Megvizsgáltuk azokat az alkalmazásokat, amelyek segítenek Önnek abban, hogy a munkájában elérje a maximális hatékonyságot, tehát mindenképpen nézze meg ezeket a cikkeket, hogy teljeskörűen felkészülhessen erre az új kalandra. Sok sikert!

Forrás: https://ec.europa.eu/eures/