Posted by on január 19, 2018

A hatékony munkavégzésnek seregnyi előnye van. Ezáltal nem csak főnöke és munkatársai elismerését vívhatja ki, de időt is felszabadíthat olyan feladatokra, amelyek igazán érdeklik Önt. Mindenekfelett azonban a hatékony munkavégzés segíthet csökkenteni a stresszt és növelni a saját képességeibe vetett hitét!

Legújabb cikkünkben áttekintjük, hogyan végezheti hatékonyabban a munkáját és adunk néhány tippet arra, hogyan kezdheti ezt el.

Tervezzen előre és állítsa össze a fontossági sorrendet!

A munkahelyi környezet nagyon megterhelő lehet. Nagy a zaj, sokan tartanak igényt az Ön idejére és sok mindent kell elvégeznie a nap végéig. Ha megtervezi, hogyan fogja felhasználni az idejét, az valódi segítséget jelenthet az összpontosításban és képességeinek legteljesebb kihasználásában Miért ne kezdhetné azzal a napot, hogy áttekinti, milyen feladatokat kell aznap elvégeznie, majd megtervezi, hogyan és milyen sorrendben érdemes ezekhez leginkább hozzákezdeni? Listák és egyéb eszközök és technikák segítségével ez a folyamat gyerekjátékká válik, és a tervezés révén nem csak a hatékony sorrend össze állítására nyílik lehetőség, de csökkentheti az egyszerre sok feladattal történő zsonglőrködés miatt érzett feszültséget is.

Használjon naptárat!

Ha a hatékony munkavégzésnek és az Önre háruló munkamennyiség felosztásának hatékony megtervezéséről van szó, a naptár az Ön legjobb barátja. Jegyezzen fel minden megbeszélést és fontos határidőt, nehogy egyet is elszalasszon. Ha az Önnek kiadott feladatokhoz blokkokban kijelöli a szükséges időmennyiséget is, a naptárára pillantva azonnal látni fogja, hol van szabad ideje másoknak segíteni, illetve hogy Ön esetleg hol szorul segítségre.

Ha Microsoft Outlookot, vagy más hasonló levelező rendszert használ, a beépített naptár csak arra vár, hogy Ön kitöltse. Ezek a programok seregnyi más, a hatékony munkavégzést segítő funkcióval  is rendelkeznek, ezeket se mulassza el megnézni.

Használja okosan az applikációkat!

Már említettük, hogy bizonyos alkalmazások hatékonyabbá tehetik a napi munkát, de egy dolog megismerni, és egy másik dolog ténylegesen, napi szinten használni őket. Szánjon időt rá, hogy az applikációkat beépítse munkavégzésébe, és ez a kis kezdeti befektetés a továbbiakban nagyban megtérül.

Kérjen teljes körű tájékoztatást!

Bármilyen területen dolgozzék is, biztosan kap majd másoktól is feladatokat. Ha mindent elmondanak, amit Önnek ezzel kapcsolatban tudnia kell, az nagyszerű. Ha viszont nem, bátran tegyen fel kérdéseket! Ha biztosan tudja, hogy pontosan mit várnak el Öntől, akkor lecsökken az az idő, amit arra kell fordítania, hogy újra és újra visszatér és a részleteket tisztázza. Ez nem csak az Ön hatékonyságát, de a kollégáiét is növeli.

Szánjon időt az áttekintésre!

Kívülről szemlélni és értékelni saját tevékenységünket fontos részét képezi a munkavégzésnek. A munkanap – vagy ha az megfelelőbb Önnek, a munkahét – végén szánjon egy percet arra, hogy áttekinti, hogyan haladt eddig. Így lehetővé válik, hogy megállapítsa, mi az, ami jól ment, és hogy a továbbiakban hol van még szükség módosításra, javításra. Ez a módszer, tovább gyűrűzve, automatikusan pozitív hatással lesz majd a termelékenységre és a hatékonyságra is, ezért határozottan megéri a befektetett időt.

Legyen proaktív!

Fontos, hogy segítséget kérjen, ha szüksége van rá, de előfordulhat, hogy saját maga is megtalálja a megoldást. Ha nem tudja pontosan, hogy csináljon meg valamit, töltsön el pár percet azzal, hogy megpróbál saját maga rájönni! Az internet az információk, ötletek és útmutatók fantasztikus tárháza, és gyakran ráakadhat egy kipróbálásra érdemes megoldásra, amire valaki más már rátalált, amikor ugyanazzal a kérdéssel szembesült, mint Ön. Nagy megelégedést jelenthet, ha ilyen módon egyedül sikerül megoldania egy problémát, és azok az új készségek és többlettudás, amelyeket ezáltal szerez, a jövőben nagyon hasznosnak bizonyulhatnak.

Forrás: https://ec.europa.eu/eures/